Kart og adkomst

Adkomst sommer:

Som du vil se av kartet, ligger Heinseter sentralt til på nordøstlige siden av Vidda. Det er lett terreng, og egner seg godt, selv om du/dere ikke er så trenede fjellvandrere.
Det er mange muligheter, også for barnefamilier, med korte avstander mellom hyttene.

Her tar vi bare kort med litt om de mest brukte rutene:

"HISTORIETUREN"
Fra r.v. 40 ( ved Dagali bru) går bomvei fram til parkering ved Haranatten. Derfra er merket sti.som nok har brukt gjennom århundrer, noe dere vil se av mange fornminner. Du krysser liten elv, og kommer inn på gammel setervoll, Bekkjin med tydelige ruiner av steinbuer.
Der etter går stien gjennom "urskog" - gammel bjørkeskog, inntil du kommer over tregrensen. Like ved stien ligger "Heinoslægeret", også med rester av steinbu.
Her omtrent var planer om å bygge en 80 m høy dam, som ville demt ned hele Heindalføret. Noe steinete, men ellers tørt, og du er snart på Albrekstein som tidligere var fast boplss.
Gi deg god tid (4t eller mer;
og du vil se flere dyregraver.

"HILS PÅ GRØNNUTEN"
Fra r.v.40 i Skurdalen er skilt, merket Tuva, og bomvei helt inn til denne hytta.
Nå er du helt oppe i fjellet, og kan se Grønnuten, helt fra
starten av. Lett å gå, men enkelte myrer. Når du kommer til foten av nuten, er du halv-veis til Hein - og da gå resten lett. Med litt pauser, regn med 3-4 t.

"DRIFTE-TUREN"
Fra r.v.7 over vidda, er parkeringsmuligheter ved Lappestein ( med det samme du kommer opp der veien flater ut)Tidligere var dette ruta som ble brukt av okser og andre beitedyr. Nå faller denne stien sammen med slepa fra Krækkja. Du går for det meste høyt oppe med god utsikt over Heinvassdraget og
Halnefjorden. 3- 4 t tur.

"KORT-TUREN"
Den korteste gangavstanden til
Hein, får du ved å parkere ved
øvre enden av Halnefjorden, og følge rutebåten til nedre ende, Sleipa.( for båttider, se Halnekongen). Fra Sleipa er en lett tur. Beregner du 2t, har du god tid til å se deg omkring.
Har du særlig tung sekk, eller dere har med små barn, kan dette være en fin "start-etappe".

Adkomst vinter:


Som du ser av Hardangervidde-kartet på denne side, ligger Hein sentralt i hyttenettet på vidda.
For vår egen varetransport med scooter, tar vi utgangspunkt i r.v.7 (ved Fagerheim) - og dette er nok den korteste og letteste turen. (Her er også kvistet løype i tiden Heinseter er åpent)

Kommer du med tog - er muligheten å ta det til Finse - og så gå til Hein via Krækkja. Uten opphold underveis - er dette en forholdsvis lang tur som nok krever litt trening.
Går du av toget på Ustaoset - er det en kortere dagstur via Tuva. Litt bratt i starten kanskje - men så bare "flyter" du fra Tuva til Hein.

Sørfra og vestfra er det merkede løyper via Rauhelleren - enten du nå kommer fra Telemark-området eller fra vestvidda.
Turene fra Tuva - Hein og Rauhelleren - Hein er så korte og i lett terreng at de kan anbefales også for barn eller andre med liten trening.

Disse løypene er merket med kvist, men blir til vanlig ikke oppkjørt med tråkke-maskin- så du kan - etter snøfall eller vind oppleve å lage dine egne spor - kanskje krysse dyretråkk av rein eller rev.